Létrehozók

REJTETT KINCSEK DOWN EGYESÜLET


A Rejtett Kincsek Down Egyesület 1998-ban alakult azzal a céllal, hogy segítse a Down-szindrómával és más értelmi fogyatékossággal élő gyermekeket, felnőtteket és családjaikat, hogy a társadalom teljes jogú tagjaiként élhessenek aktív és boldog életet. Gazdag programjai minden korosztályhoz szólnak.
DownVilagnap_logo_RGB

DOWN VILÁGNAP

Az ENSZ által elfogadott Down-szindróma világnaphoz (március 21.) kapcsolódóan Magyarországon elsőként a Down Egyesület szervezett országos eseményt 2009. március 21-én, a Vígszínházban. Az egész színházat betöltő színes programokon együtt ünepeltek a Down-szindrómás és a tipikus fejlődésű gyerekek százai. A Down Világnap mára több, mint ezer fős, országos eseménnyé nőtte ki magát. A rendezvény külön érdekessége minden évben, hogy a Vígszínház művészei, mint önkéntesek vesznek részt a gyerekeknek szóló programokon.

MuveszetIntegral_logo_RGB

A MŰVÉSZET INTEGRÁL

A művészet integrál program minden évben a Down Világnapon indul: egy különleges festőműhelyben fogyatékossággal élő és ép gyerekek alkothatnak együtt olyan kortárs festőművészekkel, mint Debreczeny Zoltán, ef. Zámbó István, Horváth Judit, Laár Balázs, Roskó Gábor, Szabó Ábel, Szunyoghy Viktória, Timkó Bíbor, Tóth József és Wahorn András. Az elkészült alkotások számos helyszínen, több kiállításon megtekinthetők, és megvásárolhatók. 2013 novemberében már a negyedik jótékonysági aukciónkat szerveztük meg, a befolyt adományokat a korai fejlesztő centrumunk terápiás eszközeinek korszerűsítésére fordítjuk.

Becsengettek_logo_RGB

MINDENKINEK BECSENGETTEK

2009-től működik a Mindenkinek becsengettek program, amely az óvodákat és az iskolákat segíti abban, hogy megtegyék az első lépéseket a valódi integráló, befogadó közeggé válás útján. A program keretében 4-14 év közötti, enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő, illetve sajátos nevelési igényű gyermekek vehetnek részt többségi óvodai és iskolai foglalkozásokon, órákon. A fogyatékossággal élő és ép gyermekek így közösen játszva-tanulva megismerik egymást, és felkészülnek egy közös programzáró gálára. 2013-ban a “Mutasd meg, mekkora a szíved!” alternatív tanévzáró eseménysorozat zárta a programot.

CsodavarNyiregyhaza_logo_RGB

CSODAVÁR

2011 szeptemberében nyitotta meg kapuit a Csodavár Korai Fejlesztő Centrum, amely Kelet-Magyarországon hiánypótló jelentőségű a korai fejlesztést igénylő, 0-5 éves gyermekek és családjaik számára. A nyíregyházi központ integrált játszóházként, táborhelyként és programhelyszínként is működik, ahol fogyatékossággal élő és ép gyermekek együtt játszhatnak, fejlődhetnek.

tudastarlogo2-200x87

TUDÁSTÁR

Az Egyesület honlapján 2012-től gyarapszik a Tudástár, amely a Down-szindrómáról és a Down-szindrómásokról magyar nyelven elérhető információk egyedülálló, folyamatosan bővülő és frissülő gyűjteménye. Az elsősorban a szülők számára fontos gyakorlati szempontok alapján feldolgozott anyagoknak a szakemberek és érdeklődők is hasznát vehetik, sőt a gyereknevelésben általánosan hasznosítható információkat is tartalmaz.

DownBaba_logo_RGB

DOWNBABA

2013-ban indult el a DownBaba program, amely a terhesség idejére és az azt követő hónapokra nyújt teljes körű információt a szűréssel, a Down-szindrómás magzat születésével, fejlesztésével és gondozásával kapcsolatban a szülőknek, családtagoknak, barátoknak és szakembereknek is.

DOWN AMBULANCIA

A nyíregyházi Down Ambulancia – a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházzal együttműködésben – biztosítja a Down-szindrómás gyermekek és felnőttek komplex szűrését, ellátását és tanácsadását.

CSODAVÁR NYÍREGYHÁZA


A nyíregyházi Csodavár Korai Fejlesztő Centrumot egy olyan régióban hozta létre a Down Egyesület, ahol a fogyatékossággal élő gyerekeknek kevesebb mint 5%-a kapta meg a szükséges korai fejlesztést, közülük is sokan az ország más városaiban, elsősorban Budapesten. Három évnyi megfeszített munka árán, több mint 50 önkéntes közreműködésével végül 2011-ben sikerült elindítani a közel 300 négyzetméteres Csodavár fejlesztőházat. Az intézményt több mint 20 millió forint magán és vállalati adományból szerelték fel teljes körű fejlesztőeszköz-parkkal.

CSODAVÁR

A Csodavár egyik különlegessége, hogy integrált játszóházat is működtet. 2013-ban már 63 sajátos nevelési igényű gyerek részesült itt komplex korai fejlesztésben, és közel 350 tipikus fejlődésű társuk vett részt az integrált játszóházi foglalkozásokon. A Csodavár látogatói számára már természetes, hogy a fogyatékosok és épek nem két külön világban élnek, hanem ugyanazokon az élményeken és örömökön osztoznak. Az elmúlt két évben 20, Csodaváras korai fejlesztésben részt vett, sajátos nevelési igényű gyerek került óvodába, mindnyájan integrált csoportokba.

csodavar_1000

CSODAKERT

A hároméves Csodavár legújabb projektje a most épülő CsodaKert. A CsodaKert terepet ad a szabad játéknak, a spontán mozgásnak, a természetes kíváncsiságnak. A gyerekek felfedezésre ösztönző, különleges anyagokkal, illatokkal, látvánnyal, hangokkal és egyéb tapasztalatokkal találkoznak, és az élmények észrevétlenül fejlesztik az idegrendszert, segítik a nagymozgás, a figyelem, az érzékelés és az összes tanulási részképesség fejlődését. A spontán, szabad játék minden gyerek számára kulcsfontosságú az idegrendszer optimális fejlődéséhez, de a Down-szindrómás gyerekeknél, akik csecsemő koruk óta strukturált, irányított fejlesztéseken vesznek részt, a motiváció fenntartásában és az énkép alakulásában is nagy szerepet kaphat, hogy a CsodaKertben saját maguk irányíthatják a tanulási folyamatot.

csodakert_bejarat_1000
A Csodakert létrejöttét a Down Egyesület nagyrészt adományokból fedezi.

Keressen minket...

...ha kérdése van,
vagy szeretne segíteni a Csodavár megvalósításában!

Budapest XV. kerületében egy egykori mozi épületében 700 négyzetméter várja, hogy megtöltsük örömmel, önfeledt játékkal és segítséggel.